Обов’язкові обстеження, які повинна проходити жінка після 35, 45 років

За даними ВООЗ, поширені захворювання, якими страждають жінки, – це хвороби серця і захворювання статевої системи, а якщо мова йде про онкологію, то в зоні ризику шийка матки, груди та легені. 

Проблеми в лікуванні нерідко пов’язані з тим, що захворювання виявляються пізно. Тому колись обов’язкова диспансеризація була хорошим рішенням, яке поступово зійшло нанівець. Але сьогодні ми можемо спланувати її самі.

Ми в “Отож” систематизували обов’язкові обстеження, якими не варто нехтувати. Частота їх виконання залежить від індивідуальних особливостей здоров’я і від віку, який підвищує певні ризики.

До 25 років

У юному віці, якщо ви не стоїте на обліку по здоров’ю у певних лікарів, рекомендується проходити обстеження у терапевта і виконувати його розпорядження. Крім того, є деякі важливі обстеження, яким варто приділити увагу.

  • Загальний аналіз крові й сечі (1 раз в рік). Комплексне дослідження, завдяки якому оцінюється робота організму в цілому. Допомагає виявити наявність інфекцій, запалень, порушень в роботі печінки та нирок, кровотворної системи.
  • Флюорографія (1 раз у 2 роки). Допомагає оцінити стан грудної клітини й виявити ранні ознаки туберкульозу або новоутворень в легенях. Нове віяння – цифрове дослідження, яке створює більш точне зображення легенів і серця, але дає меншу дозу опромінення. Саме таку процедуру рекомендують вагітним при гострій потребі.
  • Стоматологічний огляд (1 раз в півроку). Частий огляд у стоматолога економить гроші, через те, що запущену проблему з зубами вилікувати зазвичай важче і дорожче. Ризик стоматологічних захворювань може бути пов’язаний в тому числі з періодами вагітності та годування груддю, коли баланс поживних речовин в організмі порушується.
  • Дерматологічний огляд (1 раз в рік). При відсутності будь-яких скарг показуватися цьому лікарю рекомендується не рідше 1 разу на рік, краще восени, після періоду активного сонця, щоб відстежувати поведінку родимок і не допустити розвитку небажаних явищ.
  • Гінекологічний огляд і аналізи на урогенітальні інфекції.

Після 25 років

Цей вік вважається ідеальним для реалізації репродуктивної функції, тому лікарі приділяють увагу не тільки загальному стану здоров’я, а й можливості народити дитину і всьому, що може цьому перешкодити. Крім досліджень статевих функцій, гінекологи радять здати аналізи на виявлення антитіл до інфекцій, які можуть серйозно вплинути на перебіг вагітності. Також в цьому віці лікарі рекомендують проходити регулярні профілактичні обстеження.

  • Розширений гінекологічний огляд (1 раз в рік). Він повинен охоплювати цитологію (перевірку стану шийки матки на предмет небезпечних змін, аналіз на різні урогенітальні інфекції) і кольпоскопію (огляд слизової шийки матки за допомогою спеціального приладу), а також, якщо лікар побачить необхідність, пальпацію молочних залоз.
  • УЗД молочних залоз (1 раз в рік). Для жінок молодше 35 років дослідження грудей за допомогою мамографа вважаються небажаними та виконуються тільки в тому випадку, якщо при проведенні УЗД лікаря щось насторожило.
  • Електрокардіографія (1 раз у 2 роки). Обстеження у кардіолога допоможе виявити навіть незначні збої в роботі серця, які ніяк не проявляють себе і можуть привести до проблем, якщо їх вчасно не помітити: це стенокардія, порушення серцевого ритму (аритмія, тахікардія, брадикардія), аневризма, міокардит. Наприклад, стенокардія на ранніх стадіях може проявлятися тільки у вигляді проблем з травною системою – здутті живота, печії й так далі.

Після 35 років

Після 30-35 років програма обстежень повинна враховувати гормональні сплески, які пов’язані з вагітністю і годуванням грудьми; спадкові захворювання, розвиток яких може припадати саме на цей період; меншу стійкість травної системи до стресів, що проявляється диспептичними розладами; уповільнення метаболізму, що може впливати на здатність організму правильно засвоювати живильні речовини. Підвищується ризик онкологічних захворювань шийки матки та грудей, дисфункцій щитоподібної залози. Тому до обов’язкових обстежень додаються такі:

  • Гінекологічний огляд з перевіркою гормонального здоров’я (1 раз в рік). Лікар збирає анамнез стану, при необхідності призначає консультацію гінеколога-ендокринолога, аналізи статевих гормонів в певні дні циклу.
  • Консультація мамолога та мамографія (1 раз в 3 роки). Ризик розвитку захворювань грудей підвищується, за статистикою, підвищений ризик захворіти є у кожної 228-ї жінки.Мамографія в цьому віці вважається основним способом обстеження, а УЗД – додатковим.
  • Обстеження щитоподібної залози (1 раз в 1,5 роки). Таке обстеження охоплює УЗД щитоподібної залози та аналізи на її гормони (ТТГ, Т4 вільний).
  • Комплексний аналіз на рівень вітамінів і мікроелементів. Дозволить виявити недостачу потрібних речовин і усунути її. Відомо, що саме брак важливих вітамінів провокує багато проблем зі здоров’ям.
  • Офтальмологічний огляд (1 раз у 2-3 роки). Регулярний повний огляд з обстеженням очного дна допомагає виявити зниження зору, яке можна скорегувати, а також ранню схильність до глаукоми або гіпертонічну ретинопатію.
  • Кардіологічний огляд (1 раз в 2 роки). До електрокардіографії можуть бути додані аналізи крові на холестерин і ліпіди, щоб проконтролювати їх рівень і вплив на артерії.
  • УЗД черевної порожнини (1 раз у 2 роки). Допомагає виявити небажані зміни та новоутворення в печінці, підшлунковій залозі, камені в жовчному міхурі й нирках на ранній стадії.

Після 45 років

Щорічне обстеження для жінок після 40-45 років може виявити найбільш часті для цього віку захворювання: глаукому, рак молочної залози та органів шлунково-кишкового тракту. Цей період називають передменопаузою, організм починає готуватися до клімаксу, який може настати через 10-15 років, але вже зараз позначається на здоров’ї. Багато жінок відзначають зміну інтенсивності та тривалості менструації, набір ваги, проблеми з боку травного тракту і суглобів. Виникає ризик виникнення діабету 2-го типу. Тому деякі обстеження варто проходити частіше і доповнити список.

  • Консультація мамолога та мамограма (1 раз в рік).
  • Перевірка показників крові: ліпіди й холестерин (1 раз в рік).
  • УЗД черевної порожнини (1 раз в рік).
  • Обстеження на визначення стану кісткової тканини (1 раз в 3 роки). Денситометрія – це метод діагностики щільності та структури кісткової тканини, а також ймовірності переломів.Обстеження допомагає виявити остеопороз на ранній стадії й своєчасно почати його лікування.
  • Колоноскопія (1 раз у 2 роки). Чимало клінік пропонують це обстеження безкоштовно або за зниженими цінами для жінок після 40 років, особливо якщо в сім’ї є випадки захворювань прямої кишки. Це робиться в рамках боротьби з раком прямої кишки.

Число людей, що відповідально ставляться до свого здоров’я, стає дедалі більше, тому клініки нерідко пропонують пакети обов’язкових обстежень, щоб їх можна було пройти швидко і недорого. Вибирайте клініку, якій довіряєте, і будьте здорові.

УВАГА ЦЯ СТАТТЯ МІСТИТЬ ТІЛЬКИ ІНФОРМАЦІЙНИЙ ХАРАКТЕР !! НЕ ПРИЙМАЙТЕ НІЯКИХ РІШЕНЬ НЕ ПОРАДИВШИСЬ ЗІ СВОЇМ ЛІКАРЕМ!!!!!

Оцініть статтю