Алія Назарбаєва вивела з Казахстану 325 млн дол і подала до суду за шахрайство

Донька Назарбаєва вивела з Казахстану $300 млн і купила на них банк і предмети розкоші – The Telegraph

Надалі вона подала судовий позов на своїх фінансових консультантів

Алія Назарбаєва, молодша донька екс-президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва, за порадою фінансових консультантів вивела з Казахстану понад $300 млн особистих статків та витратила їх на купівлю розкішної нерухомості, приватного літака та іншого майна, повідомляє Forbes з посиланням на газету The Telegraph.

Видання наводить документи за позовом до фінансових консультантів Маліка Ішмуратова та Дениса Короткова-Когановича на £165 млн ($233 млн), який Назарбаєва подала до Високого суду Лондона. У позові Назарбаєва звинуватила відповідачів у нечесності, незаконному привласненні коштів, змові з метою шахрайства, необґрунтованому збагаченні тощо.

Згідно із судовими документами, з якими ознайомилося видання, Назарбаєва стверджувала, що консультанти переконали її вивести гроші з Казахстану, стверджуючи, що зберігати їх там небезпечно. Назарбаєва заявляла, що отримала $325 млн після продажу акцій казахстанських компаній та загалом перевела $312 млн у мережу офшорних трастів та компаній «від Ліхтенштейну до Британських Віргінських островів».

На ці гроші, як пише The Telegraph, Назарбаєва купила дороге майно, серед якого – приватний літак Challenger Bombardier вартістю $25 млн, будинок вартістю £8,75 млн ($11,6 млн за нинішнім курсом) у Лондоні, призначений для отримання посвідки на проживання у Британії, а також 51% акцій швейцарського банку.

Назарбаєва стверджувала, що Ішмуратов сказав їй, що, як політично значуща людина, вона не зможе просто відкрити банківський рахунок, тому їй потрібно купити банк, щоб вирішити цю проблему. З документів випливає, що Назарбаєва за рекомендацією Ішмуратова інвестувала $108 млн у приватний швейцарський банк CBH Bank в обмін на 51% акцій.

Позов Назарбаєвої було подано ще у 2016 році, але подробиці справи стали відомі лише зараз, зазначає газета. Представники Ішмуратова та Короткова-Когановича повідомили на запит, що необґрунтовані звинувачення на їх адресу були відхилені судом, а потім було досягнуто мирової угоди.

Як повідомлялося, статки найбагатших мільярдерів Казахстану обвалились на $3 млрд за дні протестів.

Джерело

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст блогів. Думка редакції може не збігатися з авторською.

Оцініть статтю