Вже думала купувати нову праску, та співробітниця порадила безподобні способи чистки праски. Тепер моя стара праска і виглядає і працює як нова!

Вже думала купувати нову праску, та співробітниця порадила безподобні способи чистки праски. Тепер моя стара праска і виглядає і працює як нова!

Як почистити праску всередині і зовні – найкращі домашні способи. Джерело

Праску періодично необхідно чистити всередині і зовні:

резервуар для води – від накипу і цвілі

корпус – від пилу і бруду

підошву – від слідів пригорілої тканини, іржі і накипу.

Співробітниця порадила, як почистити праску в домашніх умовах засобами, які завжди під рукою і коштують сущі копійки.

Як почистити праску від накипу

При використанні для прасування парою НЕ дистильованої води, а водопровідної, з часом в резервуарі і каналах випускання пари в підошві праски накопичуються мінеральні відкладення.

Якщо праска раптом почала випускати брудну воду і бруднити одяг, це говорить про те, що її давно пора почистити від накипу.

Так як накип – це всього лише солі кальцію і магнію, то впливати на неї потрібно кислотою. Ось два способи, які допоможуть вам почистити праску всередині.

Спосіб 1. Як почистити праска від накипу за допомогою оцту

Залийте в праску розчин оцту і води, розведений в рівних пропорціях приблизно на одну третину резервуара.

Нагрійте праску до максимуму і залиште її у вертикальному положенні на 5-10 хвилин. Майте на увазі, що в цей час вона буде періодично вимикатися, остигати і знову нагріватися до максимуму, заважати цьому процесу не потрібно.

Далі підставте під праску ємність для збору води, і, тримаючи прилад горизонтально, почніть активно випускати пар, натискаючи на відповідну кнопку.

В результаті з отворів підошви повинні витекти іржаві краплі. Продовжуйте випускати пар до тих пір, поки краплі бруду не перестануть витікати з праски.

Будьте обережні і випускайте пар тримаючи прилад на відстані витягнутої руки, щоб не вдихати випари і запах оцту.

Потім залийте в праску чисту воду і включіть його знову на максимальний температурний режим, щоб усунути залишки накипу і оцту.

Знову потримайте прилад горизонтально над тазиком і кілька разів випустіть пар. Нарешті, просто злийте воду і протріть підошву і отвори для виходу пари серветкою або чистою ганчіркою.

Спосіб 2. Як почистити праску від накипу за допомогою лимонної кислоти

Розчиніть маленький пакет лимонної кислоти (не більше 25 г) в 1 склянці теплої води до повної прозорості.

Залийте отриманий розчин в розігріту до максимуму праску і дайте їй «настоятися» протягом 5-10 хвилин. Далі тримаючи прилад горизонтально над тазом, кілька разів випустіть з нього пар, натиснувши відповідну кнопку, щоб з отворів підошви витекли накип і іржа.

Коли витече вся грязь, злийте з праски рідину, залийте в неї чисту воду і знову дайте приладу «попаритися», щоб усунути залишки накипу і оцту. Знову кілька разів випустіть пар над тазом і, нарешті, протріть підошву і отвори в ній серветкою або чистою ганчіркою.

Який би спосіб чистки праски від накипу ви не вибрали, коли ви закінчите всі процедури, обов’язково протестуйте результат, спробувавши на світлу тканину в режимі відпарювання. Якщо праска все ще випускає брудну воду або залишає жовтуваті плями (наприклад, від лимонної кислоти), то її потрібно прочистити ще 2-3 рази чистою водою.

Як почистити підошву праски

Спосіб 1. Як почистити підошву праски оцтом

Оцтом можна видалити не тільки накип, але і нагар на підошві праски. Для цього змішайте столовий оцет з водою в пропорції 1: 1. Змочіть в отриманому розчині ганчірку і протріть нею підошву (вона не повинна бути нагріта). Далі змочіть в розчині ватяну паличку і почистіть нею парові отвори.

Даний спосіб підходить для чищення підошви з тефлоновим і керамічним покриттям.

Спосіб 2. Чистка підошви від нагару содою

Вперті сліди іржі, нагару і накипу можна видалити содою. Змішайте 2 ч. л. харчової соди з невеликою кількістю води або 9% -ного оцту, щоб вийшла паста. Нанесіть пасту на злегка нагріту підошву і потріть тканиною.

Спосіб 3. Чистка сіллю

Щоб очистити бруд з праски, насипте трохи солі на паперовий / бавовняний рушник або лист фольги і поставте на нього нагрітий до максимуму праска.

На практиці сіль сама по собі сліди пригорілої тканини не видалила, але після тертя ганчіркою дійсно бруд зійшов досить швидко.

Є й інший спосіб почистити праску сіллю: нагрійте її до мінімальної температури, насипте жменьку солі в складену втричі марлю або іншу тонку х / б-тканину і потріть нею підошву.

Спосіб 4. Видалення слідів пригоріла синтетики або пластика ацетоном (підходить для чищення підошви з тефлоновим і керамічним покриттям)

Просто намочіть ватний диск ацетоном або рідиною для зняття лаку і протріть всі проблемні місця.

Додаткові поради з чищення і профілактики

У разі якщо ви пропалили тканину і її сліди залишилися на підошві, відразу ж прикладіть до забруднененого місця бавовняну ганчірку, змочену в холодній воді. Різкий перепад температури допоможе відшарувати пригорілу тканину з металу.

Не використовуйте для чищення підошви праски металеві губки і жорсткі щітки, особливо, якщо вона має тефлонове або керамічне покриття. Крім того, щоб не подряпати метал, уникайте використання абразивних чистячих засобів.

Щоб зменшити відкладення накипу і іржі всередині праски, кожен раз після прасування, поки прилад ще не охолов, виливайте з нього весь залишок води.

Щоб відстрочити чистку праски від накипу, намагайтеся використовувати для відпарювання фільтровану воду.

УВАГА ЦЯ СТАТТЯ МІСТИТЬ ТІЛЬКИ ІНФОРМАЦІЙНИЙ ХАРАКТЕР !! НЕ ПРИЙМАЙТЕ НІЯКИХ РІШЕНЬ НЕ ПОРАДИВШИСЬ ЗІ СВОЇМ ЛІКАРЕМ!!!!!

Оцініть статтю