Залишився лише місяць: пенсіонерів попередили про зміну виплат – суми не втішні

Стало відомо, як підвищать виплати українцям з 1 березня

Вже через місяць в Україні проводитимуть індексацію пенсійних виплат. Представники Міністерства розповіли про відповідний законопроект, який передбачає введення нових надбавок громадянам. Таку інформацію опублікували на офіційному порталі Міністерства соціальної політики України.

Так, ряд виплат планується підвищити на 14 відсотків. У цей список включили мінімальні пенсії громадян, які отримали інвалідність в результаті аварії на ЧАЕС, а також громадянам, які належать до числа ліквідаторів катастрофи. Середній розмір такої надбавки становитиме 400 гривень.

На 14 відсотків очікується підвищення виплат для військовослужбовців. В середньому планується надбавка в розмірі 700 гривень. Така ж індексація стосується і громадян, які отримують страхові пенсії, призначені до 2019 року: в цьому випадку мова йде про підвищення не менше 100 гривень, а в середньому близько 500 гривень).

Примітно, що в уряді хочуть також підняти пенсії тим українцям, які з тих чи інших причин в список категорій, які підлягають індексації, не входять. Так, наприклад, таким громадянам пропонують дати компенсацію в розмірі 135 гривень (надбавка буде додаватися до виплати щомісяця). До 2 300 гривень хочуть підвищити виплати, для українців, які мають повний страховий стаж (приблизно 30-35 років). Якщо говорити про непрацюючих пенсіонерів, яким не вистачило стажу і які отримують мінімальні пенсії, то їм хочуть додати 166 гривень (до 2 100 гривень).

Посібники на дитину з багатодітної сім’ї теж виростуть. З 1 березня їх хочуть підняти до 2 100 гривень. Такі ж виплати будуть і для одержувачів державної соціальної допомоги особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю, а також особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю, які отримують державну соціальну допомогу.

Також з 1 березня українці, яким вже виповнилося 75 років, отримуватимуть щомісячну компенсацію до виплати в розмірі 456 гривень. У громадян, які старші 80 років, така надбавка буде ще більшою – 570 гривень.

Оцініть статтю