Низький рівень теплового потоку

Геотермальну енергію можна використовувати навіть у тих регіонах, де підземний тепловий потік не є концентрованим. Через замкнуту систему підземних труб теплонасос може переносити геотермальне тепло до будинків. Упродовж зими температура землі часто вища за температуру повітря в неопалюваних кімнатах. У результаті цього вода в трубах одержує тепло від ґрунту і віддає ного будинку. Влітку навпаки — насос працює як кондиціонер, бо вода поглинає тепло в приміщенні й віддає його землі.
У такий спосіб геотермальну енергію найкраще використовувати в умовах континентального клімату, де наявні великі перепади температури взимку’ і влітку. В таких умовах геотермальний теплонасос може скоротити споживання електроенергії або пального до 50%, заощадити кошти й зменшити викиди вуглекислого газу.
НЕВИКОРИСТАНІ РЕСУРСИ
І Іині геотермальні джерела задовольняють лише невелику частку’ енергопотреб у світі; більшість цієї енергії надходить з регіонів, де підземні води нагріті внутрішнім теплом планети. І Іроте набагато більше, ніж ці гідротермальні резервуари, поширена розжарена суха порода. Якщо зпайдетю спосіб використовувати її тепло, обсяги виробництва геотермальної електроенергії значно зростуть.
Але насамперед треба подолати деякі інженерні проблеми. Одна з них полягає в тому, що зони гарячої сухої породи лежать на глибині понад 2 км. Щойно свердловина досягне цієї позначки, теплову снері ію погрібно відразу подавати на поверхню. В ек( пернмен гальпнх свердловинах водою скельну породу руіінували за допомогою потоку’ води, а утворені тріщини заповнювали парою. Потім пара нода-є і ь< я на поверхню, де п енергію можна використовувати, принаймні теоретично. Залишається тільки теорію видобування енергії з гарячої сухої породи перетворити па економічно вигідну практику.

Оцініть статтю