ОКЕАНИ И КОНТИНЕНТИ

ОКЕАНИ И КОНТИНЕНТИ
В еру глибокого архею були знищені первинна атмосфера, первісні океани та життя. В наступну, архейську еру, накопичувалася водяна пара, що вивергалася з вулканів. Із неї утворились океани, вміст солі в яких підвищувався.
З нагромаджень менш щільних кремнеземних мінералів сформувалася верхня частина земної кори. А в результаті безперервних подальших вулканічних вивержень виникали нові поверхневі породи. Оскільки внаслідок акреції Земля перестала розширюватися, охолоді й щільніші первісні породи осіли й утворили нові гірські породи. Земна кора розкололася на кілька літосферних плит, що сходилися й розходилися (див. с. 108-109). Менш щільні породи стали основою континентів, а
щільніші — океанського дна.
ПЕРВІСНЕ ЖИТТЯ Найдавніші сліди життя на Землі збереглися у вуглеводневих рештках метаморфічних порід у Ґренландії, що утворилися 3800 млн років тому. Вони виникли понад 4000 млн років тому з живих організмів — імовірно, водних прокаріотів (бактерій), що поглинали променеву енергію Сонця. Невідомо, як ці перші життєві форми пережили руйнівні метеоритні бомбардування: не виключено, що життя зароджувалося двічі або ж його було занесено на Землю з космічними тілами.
Близько 3460 млн років тому фото-синтезуючі мікроорганізми зросталися на теплих мілководдях у горбки, т. зв. строматоліти, тим часом як інші мікроорганізми, що поглинали хімічні речовини, виникли і з підводних гарячих джерел. Хімічні <
викопні (див. с. 28) свідчать, що перші еукаріоти (організми, клітини яких мали ядро) утворилися близько 2700 млн років тому хоча вік перших викопних слідів їх існування -2200 млн років.
Оцініть статтю