Олігархічна змова! Порошенко йде ва-банк: разом з Ахметовим. Війна набирає обертів – побачила вся країна!

Звинувачення експрезидента у державній зраді стало однією із найбільш обговорюваних тем у тижневиках. Очікувано, тональність викладу цієї новини суттєво відрізнялася на різних телеканалах.

Як відомо, Петро Порошенко стверджував, що продав 100% корпоративних прав на телеканали «5 канал» та «Прямий» медіахолдингу «Вільні медіа».

Про це повідомляється на сайті «5 каналу».

«В 7 листопада 2021 року набрав чинності неконституційний закон Володимира Зеленського про, начебто, боротьбу з олігархами. Усвідомлюючи небезпеку, що створює цей закон для подальшого фінансування та діяльності незалежних ЗМІ та опозиційних демократичних сил, у минулу п’ятницю ми створили новий медіахолдинг “Вільні медіа», – сказано у повідомленні.

Однак, 5 канал навіть не приховував, що підтримує Порошенка. Сюжет про вручення підозри анонсували словами «на радість Кремлю, на горе власним рейтингам».

У підводці ведуча Анна Мірошниченко оцінила справу так: «усе скидається на гучний політичний промах, який може призвести до розколу суспільства, проблем на міжнародному рівні та дискредитації усієї судової системи». Не менш однозначним був і титр, який супроводжував сюжет: «сценарій для “держзради”». Декілька разів протягом сюжету ведуча використовував слово «шиють» (радянський тюремний жаргонізм, який означає «фабрикують») щодо звинувачення прокуратури.

Більше того, журналісти виправдовували схему постачання вугілля з окупованих територій, використовували емоційно забарвлену лексику проти сторони обвинувачення («у монобільшості вже руки потирають», «сумнозвісний Печерський суд… хутко намалював заставу»).

Таким чином, можна сказати, що як би гетьман не сверджував, що позбувся впливу на медіа, продав свої канали, факт залишається фактом, вони продовжують працювати в його інтересах. Більше того, до теми виправдання Порошенка долучився і олігарх Ахметов.

Канал «Україна 24» зняла коротший і більш стриманий сюжет щодо справи Порошенка, але також більш критичний щодо сторони обвинувачення. Зокрема, процитували видання The Washington Post, яке критикувало Зеленського у «концентрації на внутрішніх противниках» напередодні можливого нападу Росії, а також американського дипломата Джона Гербста, який порівнював політичну боротьбу Зеленського із методами Януковича.

Таким чином, можемо говорити про олігархічну змову в сфері ЗМІ під час якої об’єдналися Порошенко та Ахметов заради виправдання та відчищення репутації першого. А все тому, що у них зараз один ворог.

Сталося це після того, як Президент Зеленський подав до Верховної Ради невідкладний законопроєкт про деолігархізацію.

Найдовша назва проєкту закону – «Про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)» – свідчить, що президент ставиться до олігархів, як до загрози, і хоче обмежити їхній вплив.

Головна роль у боротьбі з олігархами відводиться підконтрольній президенту РНБО.

Оцініть статтю