Тепер виїдуть усі! У Польщі змінили правила для українських заробітчан: подробиці

У 2021 році кількість українських робітників у Польщі зросла на 23,8%. У 2022 році ситуація з трудовою міграцією може бути ще гіршою: сусідні країни спростили свої вимоги та намагалися отримати якомога більше працівників. Як і для кого зміниться ситуація, читайте в статті OBOZREVATEL.

Які правила змінилися

  • Дозвіл на роботу може бути виданий на термін до двох років;
  • Мінімальна зарплата в Польщі зросте з 18 940 грн до 20 361 грн;
  • Після зміни роботодавця документи на прописку повторно подавати не можна.

За словами президента Всеукраїнської асоціації міжнародних компаній з працевлаштування Василя Воскобойника, «жива карта» – це можливість перебувати в Польщі від 1 до 3 років без отримання робочої візи. Раніше, коли отримували «карту життя», людину асоціювали з конкретним роботодавцем і посадою.

По-перше, Польщі потрібні працівники. Високоосвіченим фахівцям важко знайти роботу в сусідніх країнах. Але мало хто охоче працювати на фабриках із відносно низькою заробітною платою, тому на ці роботи залучаються українці.

Ви також багато заробляєте в Києві, а вся країна страждає від трудової імміграції
У Києві середня зарплата одна з найнижчих у Польщі. Українці на роботі отримують мінімальну заробітну плату і можуть взяти максимум вихідний. Крім того, їх права часто порушуються. Вони фактично підлягають мінімальній заробітній платі.

Через масштабну імміграцію (за різними оцінками, за кордоном працює 3-5 мільйонів українців) виникають певні проблеми:

  • Дефіцит робочих фахівців;
  • Переміщення інженерів, лікарів та медсестер;
  • Питання закриття вакансій українськими роботодавцями.

Сама Польща вже стикається з подібними проблемами. Громадяни їдуть на заробітки до Німеччини, Англії та Норвегії. Але різниця в тому, що якщо дефіцит робочої сили на польському ринку праці заповнюють українці, то європейці до нас працювати не підуть.

Робітників обманюють

У Польщі схема шахрайства та кількість постраждалих українців досягли рекорду за 13 років. Gremi Personal заявив, що російськомовні шахраї обманюють працівників, які думають, що вони в безпеці в ЄС.

“Тільки в третьому кварталі 2021 року Польща зафіксувала 25 випадків крадіжки особистих даних і шахрайства на загальну суму 931 тис. польських злотих (6,2 млн ОАЕ). Це найвищий результат за 13 років”, – йдеться у звіті.

Оскільки в Польщі є велика кількість російськомовних людей, багато великих банків наймають російськомовного персоналу як консультантів. Цим користуються шахраї. Вони викупили персональні дані працівників, а потім зателефонували їм, нібито говорили про спроби отримати кредит.

Шахраї легко завоюють довіру українських працівників: називають їх по імені та по батькові, знають персональні дані. Тоді вони попросили піти в банк, щоб подати заявку та дізнатися дані банківського рахунку. Наступний крок – отримати кошти на рахунок і знищити картку.

Оцініть статтю