Трудової книжки немає, документи пропали: як довести, що у вас є стаж для пенсії. Інструкція

Багато українців, які збирали документи для виходу на пенсію, стикалися з проблемами в наданні трудової книжки, якої просто не було. І якщо деяка інформація з трудової зберігається в електронному архіві ПФУ, то є і ті дані, які можуть бути втрачені навічно.

Детальніше про те, як пенсіонеру надати стаж, якщо у нього немає трудової книжки, інформує сайт газети Факти і коментарі.

Видання повідомляє, що починаючи з 2004 року стаж може бути підтверджений на підставі даних персоніфікованого обліку про сплату страхових внесків, якими володіє сам Пенсійний фонд України. Однак за більш ранні періоди, до 2004 року, необхідний паперовий документ, який підтверджує стаж роботи людини.

При втраті трудової книжки, пенсіонеру необхідний будь-який інший документ для підтвердження стажу. Це можуть бути довідки з місця роботи або з архівів. Однак підприємства можуть бути ліквідовані і не мати правонаступника, через що документ отримати неможливо. В такому випадку слід звертатися в архів, або в сам ПФУ.

Буває і так, що стаж може бути підтверджений на підставі довідок про зарплату, особових рахунків і будь-яких інших документів, в яких би містилися відомості про періоди роботи і суми оплати. Наприклад, часто в колгоспах окремо заводилася трудова книжка колгоспника, де вказано вироблену кількість трудоднів.

Також, можна довести наявність стажу до 2004 року за допомогою свідчень двох свідків, у яких є свої власні документи про роботу в той час.

Оцініть статтю