У мене смажена картопля завжди вuходить з рум’яною скоринкою і не розвалюється в пательні: ділюся своїм секретом

Здавалося б, нічого складного – посмажити картоплю: нарізав, відправив на пательню і чекай собі, поки буде готова.

Але з якоїсь незбагненної причини в 9 випадках з 10 норовлива картопля пригорає, прилипає до пательні, залишається сирою в серединці або перетворюється на незрозумілу кашу.

Як уникнути всіх цих бід і приготувати її, по-справжньому смачну, із золотистою скоринкою, рум’яними шматочками, ніжною і розсипчастою серединкою? «Отож» зібрав воєдино кулінарні хитрощі досвідчених господинь, які зроблять твою смажену картоплю воістину ідеальною.

Як приготувати смажену картоплю:

1. Сорт картоплі
Не всяка картопля добре підходить для смаження. Сорти з високим вмістом крохмалю краще залишити на пюре, оскільки вони не дають рум’яної скоринки, а при смаженні шматочки злипаються.

Досвідчені господині радять смажити картоплю з червоною або жовтою шкіркою, оскільки м’якоть білих сортів швидше темніє після розрізання. Обирай великі рівні бульби з щільною шкіркою без ознак псування.

А ось бульби із зеленою шкіркою краще не брати. Зелений колір говорить про підвищений вміст соланіну, який може привести до отруєння.

2. Пательня
Ідеальна смажена картопля може бути приготовлена не на кожній пательні. Оптимальний варіант – чавунна пательня, вона товстостінна, довго нагрівається і довго тримає тепло.

Із сучасних моделей підійде пательня «вок», що має форму півсфери. Така пательня швидко нагрівається, добре просмажує навіть великі шматочки та економить олію.

3. Нарізка
Шматочки картоплі можуть бути будь-якої форми: брусочки красиво виглядають зі смаженим м’ясом або рибою, кружечки зазвичай подають до рибних страв, довгі часточки гармоніюють з запеченим м’ясом, а соломка – з котлетами й біфштексами.

Головне, щоб всі шматочки були приблизно одного розміру і форми, інакше дрібні скибочки встигнуть підгоріти раніше, ніж великі встигнуть просмажитися.

Якщо ти хочеш отримати хрустку скоринку, як у картоплі фрі, тоді після того, як поріжеш картоплю, промий її в холодній воді, щоб змити зайвий крохмаль. Після чого картоплю треба просушити на паперових рушниках.

4. Олія
Підходить будь-яка рослинна рафінована олія. Вона витримує високу температуру, не змінюючи смаку картоплі. Картопля, смажена на салі або смальці, виходить ситніша, але її аромат і смак злегка змінюються, а це не всім подобається.

Перед смаженням олія має добре розігрітися, до появи легкого димку над її поверхнею. Вершкове масло можна додати в кінці приготування, щоб посилити смак.

5. Смаження
Коли олія розжарена, трохи зменш вогонь і починай смажити картоплю. Виклади її на пательню рівним шаром. Не треба повністю заповнювати пательню, краще обсмажити картоплю за пару разів, так овоч швидше просмажиться і його буде зручніше перемішувати.

З самого початку не перемішуй скибочки, щоб низ встиг вкритися скоринкою. Не накривай пательню кришкою, інакше овоч стане рихлим, розсипчастим. Смаж картоплю на помірно сильному вогні протягом 5-7 хвилин, поки не утвориться золотава скоринка на нижньому шарі, після цього акуратно переверни картоплю лопаткою.

Смаж ще близько 5 хвилин, після чого знову переверни. Повторюй цю процедуру кілька разів, поки вся картопля не вкриється з усіх боків апетитною хрусткою скоринкою. Розламай один зі шматочків посередині. Якщо тобі вдалося зробити це легко, значить, пательню можна прибирати з плити.

Загальний час приготування смаженої картоплі залежить від потужності плити, пательні та сорту. В середньому на смаження йде 20-25 хвилин. За 4-5 хвилин до готовності любителі м’якої смаженої картоплі можуть накрити пательню кришкою.

6. Додавання інших інгредієнтів
Як приправи в смажену картоплю додають цибулю, червоний і чорний мелений перець, часник, петрушку, кріп, листя розмарину. Важливо знати, на якому етапі додати кожен інгредієнт. Наприклад, якщо цибулю внести відразу, то вона швидко згорить.

Тому краще обсмажити її на окремій пательні й змішати з картоплею в самому кінці приготування (за 4-5 хвилин до готовності). Для підсилення смаку за 1-2 хвилини до готовності страви можна покласти на пательню шматочок несолоного вершкового масла.

7. Сіль
Солити страву потрібно не раніше, ніж за 5-7 хвилин до готовності. Чому не відразу? Сіль притягує вологу, якщо посолити сиру картоплю, то вона стане «мокрою» і прилипне до пательні.

Смачного!

Сподобався наш рецепт? Напиши в коментарях про свої результати приготування смаженої картоплі на пательні, та обов’язково поділися рецептом з друзями!

Оцініть статтю