Віра Василівна мріяла, що дочка забере її до себе. Коли та зателефонувала, старенька була впевнена, що настав час збирати речі

Як часто діти, виростаючи, забувають про свій обов’язок перед старіючими батьками. Вони вважають, що всього досягли самі. Віра Василівна – звичайна пенсіонерка, яка чекала, що на старості літ отримає трохи людського тепла та турботи від своєї дочки. Але вона помилилася – їй не було місця у житті доньки.

У новому будинку моєї дочки немає місця для мене. Це мій великий сум, який їсть моє серце. З того часу, як я пам’ятаю, я все життя прожила у своєму старому двоповерховому будинку на околиці міста. Це те місце, де пройшло моє дитинство, юність та дорослі роки.

Я привела свого нареченого в цей будинок, щоб зустрітися з мамою та татом. Звідси я вийшла як наречена і за кілька років повернулася з маленькою дитиною на руках. Мій шлюб розпався, я розлучилася. На щастя, мої батьки дали притулок мені, а потім покинули світ один за одним у стінах свого будинку.

Тут моя дочка виросла, вийшла заміж, народила мого онука. Але сьогодні, якщо я залишу сентиментальність осторонь і подивлюся на будинок справжнім поглядом, я зможу побачити, наскільки він старий. Вода тече з даху, підлога гниє, але найгірше підвал – справжній розплідник щурів.

Скільки ремонтів ми зробили, але волога та цвіль руйнують усе! Згодом квартири пустіли. Люди розїхалися, вони купили сучасне житло. Я розумію їх – ніхто не хоче жити у цьому жаху.

Як і сім’я моєї дочки. Насправді, вони не мали особливого вибору. Мій онук постійно кашляв від вологи, і вони вирішили поїхати. У старому будинку залишалося лише кілька пенсіонерів зі своїми кішками. Ми допомагали один одному стільки, скільки могли, молоді мали свої проблеми.

Якось я зустріла сусіда – щасливого та усмішливого. Виявилося, що його син і невістка купили будинок з усіма зручностями, навіть крихітним садком. Вони хотіли, щоб він жив із ними. Як пощастило. Чесно кажучи, я заздрила.

Ось як нещодавно збулася моя мрія. Якось моя дочка зателефонувала мені і сказала, що на мене чекає сюрприз. Переконавшись, що мене притулять, я радісно потерла руки – ну, нарешті, житиму як людина.

Того вечора зять прийшов забрати мене. І ось я в новобудові. Господи, яка розкіш. Простора, світла квартира – справжній рай. Після детального огляду квартири прозвучало просте запитання:

«Де моя кімната?».

Моя дочка похитнулася, а потім відповіла:

“Мамо, я просто хотіла, щоб ти побачила мій дім. Ми ніяк не можемо тут тебе залишити. Це наша спальня, це дитяча, а ця – для гостей. З іншого боку, ти не можеш покинути свій дім. Він буде повністю порожнім. А в тебе є подруги, кіт, який нам тут не потрібен. Мамо, ні, тв перебування тут не підлягає обговоренню. Але я куплю тобі новий бойлер”.

Я почула її останні слова начебто через деякий час. Я сумно подивилася на свою дочку, потім повернулася і пішла. Зять нічого не сказав. Я не хотіла показувати мої сльози, прийшла додому, плачучи. З того часу мене ніхто не шукав.

Якось я набралася сміливості і зателефонувала дітям, щоб запитати їх, що вони роблять. Нічого особливого: покупки, вибір меблів. Зрозуміло, я їм не потрібна. Моя кішка теж стара, але я не можу її покинути, я люблю її. Я знаю, що молоді не повинні мені – нехай живуть для свого задоволення.

Хоча гірко усвідомлювати, що я для них – непотрібна ноша.

Джерело

Оцініть статтю