Казахстан охопили масові протести: люди вимагають відставки влади, поліція почала затримання. Відео

У Казахстані з 1 січня 2022 року удвічі підвищили ціни на скраплений газ – з 60 до 120 тенге/л (приблизно з 3,72 до 7,44 грн), що призвело до масових протестів майже в усіх містах країни. Вони тривають уже третій день. Мітингувальники домоглися від уряду обіцянки зменшити ціни, проте тепер вони вимагають політичних реформ.

Ще до рішення уряду власники АЗС у Мангістауській області (головному газодобувному регіоні країни) виявили ініціативу та знизили ціну до 85-90 тенге/л (5,27-5,58 грн). Але протестувальників це не влаштувало, вони вимагали газ за 50 тенге (3,10 грн), а також хочуть прибрати «клан Назарбаєва» з уряду, пише «Інтерфакс».

Тим часом у казахські міста стягнули силовиків та авіацію, у ніч із 3 на 4 січня відбулися перші сутички між силовиками та протестувальниками. Поліція затримала кількох людей. З того часу зіткнення продовжуються.

Мітинги відбуваються по всій країні – у Таразі, Караганді, Алма-Аті, Актау. В Алма-Аті перекрили площу, у центрі міста не працює інтернет. Люди вирушили до площі Республіки.

Люди вирушили до площі Республіки

На головній площі міста Атирау зібралися сотні мітингувальників. У Таразі – центрі Жамбильської області – на мітинг вийшли багатодітні матері.

Мітинг у Таразі

Карта протестів у Казахстані

У понеділок, 2 січня, влада Казахстану за дорученням президента створила комісію для розгляду соціально-економічної ситуації в Мангістауській області та пообіцяла врегулювати ціни на скраплений газ. Також було розпочато розслідування Агентством із захисту та розвитку конкуренції на предмет цінової змови.

Але сьогодні, 4 січня, стало відомо, що у Мангістауській області знизять вартість зрідженого газу до 50 тенге за літр. Така заява була зроблена після зустрічі з ініціативною групою активістів в Актау, які виступають проти підвищення цін на пальне, повідомляє пресслужба уряду. Але поки що це лише одна область, де ціни знизилися настільки.

Протести у Казахстані

За запасами природного газу Казахстан посідає 22 місце у світі, цього газу щорічно в країні видобувають до 50 мільярдів кубів. При цьому за минулий рік протягом року ціни вже зросли втричі, це обурює жителів країни.

Казахів обурила політика уряду

Що відбувається в Казахстані?

У місті Актау громадяни кричать «Назарбаєв, йди». Мітингувальники там уже перекривали дороги та залізницю. За словами користувачів мережі, які підтримують протести, справа вже не просто у цінах на газ – казахи хочуть політичних змін.

Твіт користувача

У місто перекинули військову авіацію та стягнули безліч силовиків. Місцеві ЗМІ повідомили, що в місті приземлилися два літаки військово-транспортної авіації і туди насувається авіація, пише «Главком».

Близько 500 мітингувальників у місті Уральську прорвали поліцейський кордон та рушили до центру міста. Глава Західно-Казахстанської області втік в оточенні спецназівців, пише Globusnews.

Протести у Казахстані продовжуються

У місті Атирау на центральній площі зібралося понад 5000 людей. Поліцейські перекрили дорогу, але мітингувальники прорвали оточення.

«Після цього поліцейські затримали одну людину і засунули її в автозак. Це стало причиною зіткнення між протестувальниками та поліцією», – пише в Twitter «Наблюдатель».

Протести в Атирау

Оцініть статтю