У Казахстані “Кара Божа”, постраждало більше тисячі осіб, багато загиблих. Люди громлять будівлі

Вже п’ятий день поспіль в Республіці Казахстан проходять масштабні протести, що спричиняють жертви та масові затримання мирного населення та силовиків, уряд закликав запровадити організації договорів про колективну безпеку. Спочатку вони ввели свої війська до міста, де побили вітрини та підпалили машини.

У четвер, 6 січня, протести відновилися, і Росія терміново відправила до країни «миротворців». – Дані постійно оновлюються.

01:00 – Протестувальники підпалили будівлі мерії та прокуратури Алмати, знесли пам’ятник Назарбаєву та зайняли аеропорт. Деякі політики поспішно покинули країну. За даними місцевого МВС, під час протестів загинули 8 силовиків і 317 отримали поранення.

02:00 – Робітники приєднуються до протесту, і фабрика зупиняє виробництво. Протестувальники висувають нові вимоги: зменшити рахунки за комунальні послуги, забезпечити людей щорічними безкоштовними путівками, припинити вакцинацію.

03:00 – У місті лютували мародери, які вдерлися в магазини та винесли продукцію. У країні оголошено надзвичайний стан, а Інтернет вимкнено.

04:00 – Місто Алмати за кілька днів стало центром протестів. Вночі ними «керували» протестувальники та мародери. Звідти почалася антитерористична операція, а на вулиці пролунали постріли.

06:20 – Початок зйомок на площі Республіки в Алмати. За даними Казахстанського агентства супутникових новин, у центрі площі перебувало “близько 200 озброєних головорізів”. Військові оточили протестувальників бронетранспортерами та бронетехнікою.

07:00-За даними Telegram-каналу Tengrinews.kz, усі фінансові організації Казахстану (вторинні банки, біржі, брокери, мікрофінансові установи, KASE та ін.) тимчасово призупинили діяльність. У Нацбанку наголосили, що враховуючи антитерористичні операції в Алмати та тимчасові проблеми з Інтернетом.

07:15 – В акіматі столиці країни заявили, що більшість об’єктів і громадський транспорт міста Нур-Султан працюють у штатному режимі. Водночас адміністративні будинки взято під посилену охорону.

07:30 – Глава ОБСЄ та міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау закликав до припинення насильства у Казахстані. Така заява з’явилася на офіційному сайті організації. Рау виступив за мирне відновлення правопорядку та забезпечення громадянських свобод.

07:40 – Голова комітету Держдуми РФ із СНД Леонід Калашніков заявив, що сили ОДКБ у Казахстані не наводитимуть лад – їхній роль в охороні військової інфраструктури та інших об’єктів. А “з бандами впораються місцеві силовики”.

08:00 – Президент Касим-Жомарт Токаєв звільнив главу Агентства зі стратегічного планування та реформ Кайрата Келімбетова. Замість нього призначив 35-річного Асета Іргалієва, який раніше очолював Міністерство національної економіки. Асета Іргалієва.

09:00 – Жителям Алмати зранку розіслали смс про проведення антитерористичної операції у місті із вимогами залишатися вдома, передає Telegram-канал Baza. Водночас у місті Талдикорган люди спалили будівлю мерії. А в Таразі – офіс партії Nur Otan, також там горіла будівля обласного акімату, на центральну площу вийшли понад тисячу протестувальників, для розгону яких поліція застосувала сльозогінний газ.

09:20 – В Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ) оприлюднили текст заяви про направлення миротворчої місії до Казахстану – “на обмежений період для стабілізації та нормалізації обстановки”. Російські Telegram-канали зазначають, що від РФ до їхнього складу увійшли підрозділи й військові частини Повітряно-десантних військ.

09:30 – У МЗС Китаю заявили, що те, що відбувається в Казахстані, є внутрішньою справою країни. У КНР сподіваються на якнайшвидшу стабілізацію ситуації там і відновлення порядку.

09:40 – Правоохоронці повідомили про десятки вбитих людей під час спроби штурму Департаменту поліції Алмати, а також районних управлінь і відділів.

09:50 – У Казахстані під час масових протестів, які сколихнули країну п’ять днів тому, постраждала понад 1 тисяча людей. Про це повідомляє “Хабар 24” із посиланням на дані тамтешнього МОЗ. Зазначається, що внаслідок заворушень 400 осіб госпіталізовано, 62 перебувають у реанімації.

10:00 – У столиці Казахстану місцеві жителі почали масово знімати готівку. На сьогодні в Нур-Султані працює лише один банк. Крім того, через відсутність інтернету в магазинах немає безготівкового розрахунку.

10:15 – Російська Федерація почала перекидання військового контингенту до Казахстану. Зокрема, до країни вирушили так звані колективні миротворчі сили ОДКБ.

10:20 – Протестувальники в Алмати почали збиратися в інших точках міста, зокрема біля лікарень, а не лише на головній площі. Люди збирали у купи щити.

Джерело

Оцініть статтю